Madras-guide: Sådan vælger du den rigtige madras

Vi kigger på de helt rigtige madrasser, som du skal købe, alt efter hvilken smag du har.

At få en god nats søvn er afgørende for ens helbred og humør. Men hvis man køber en madras, uden man har lavet sin research, laver man en fejl. Det kan nemlig føre til søvnløse nætter og irriterende morgener, hvor man ikke kan eller vil stå op.

En af grundene til, at man kan få så dårlig en søvn, skyldes, at man ikke har købt den rigtige madras. Og madrasser kan koste alt fra omtrent hundrede kroner og helt op til over 50.000 kroner. Det siger nok lidt om, hvor mange forskellige slags madrasser man kan finde på markedet.

Vi har sammensat forskellige bud på, hvilke madrasser du skal kigge efter, hvis du skal have nye madrasser. Så hvad end du skal have madrasser fra forretninger eller på nettet, er det værd lige at tage et kig på, hvad vi har strikket sammen af forskellige madrasser.

Uanset om du er typen, der sover på siden, eller hvis du sover på ryggen, har vi kigget på alt det, der måtte være i folks interesser.

De forskellige madrasser

Forårsmadras: Madrassen, der også er kendt som den åbne spole. En madras, der har utallige metaltråde i spolerne. Der er også ekstra tråde, som sørger for, strukturen forbliver intakt.

Forårsmadrassen er god i forhold til prisen, selvom siderne er lavet af maskiner og ikke håndlavede. Dog er forårsmadrasserne lettere end andre modeller, hvilket gør, at de er lettere at vende.

Man får ofte indtrykket af, at madrasserne er mindre støttende i forhold til andre, hvilket gør, at madrassen er bedst til gæsteværelser eller til børnesenge, hvor de bliver anvendt af og til, eller hvor de har brug for at blive erstattet regelmæssigt.

Fjedermadrasser: En madras, der er lidt mere luksuriøs, da den er lavet af kvalitetsprodukter. Det gør blandt andet, at hver fjeder bevæger sig selvstændigt, hvilket bidrager til mere støtte end en åben madras.

Man kan købe bløde, mellem eller hårde versioner, afhængig af hvad man foretrækker, og de er mere åndbare end mange andre madrasser. Den gode åndbarhed medvirker til, at madrassen er god til de personer, som ofte får det for varmt, når de sover. Eller dem, som bare vil have lidt mere kulde om vinteren.

Madrasserne er dog noget hårde at vende om, og de kan være fyldt med naturlige materialer som lammeuld, hvilket agiterer allergi. Madrassen er god, hvis du leder efter noget til to personer, da de separate fjedre gør, at den opfylder behovene for forskellige præferencer og vægte. Sandsynligheden for, at man ruller ind i sin partner, mens man sover, er også noget mindre end med almindelige madrasser.

Skummadras: Den mere moderne madras er lavet af skumgummi, som er et noget mere formbart materiale, som også svarer til temperatur og vægt.

Skumgummimadrassen vil forme sig efter din krop, absorbere din vægt og tage pres fra din krop. Det er ikke alle, der kan lide følelsen af, at man synker ned i sin madras. Og det kan også hurtigt blive varmt, men det er ideelt for dem, som har brug for støtte, eller som har ondt i ryggen, fordi den beholder posituren og hjælper dig, når du sover på siden.

Latexmadras: Som navnet antyder, er det madrasser, der er fyldt med latex, som er et særligt åndbart materiale. Det gør, at man som bruger af latexmadrassen ikke får det for varmt, når man sover om natten. Samtidig er latexmadrassen meget langtidsholdbar og holder utrolig længe. Flere år.

Latexmadrassen er super for dem, der har allergi og astma. Latexmadrasserne kan virke ret hårde i starten, så de er bedre egnet til de personer, der foretrækker en solid madras. Ofte er madrasserne tunge, og det gør, at de er svære at vende.

Billigere latexmadras-udgaver kan udvikle klumper og buler over tid.

Udover at vælge den rette madras, skal du også tage stilling til hvilken topmadras du ønsker. En topmadras kan gøre underværker for dig, både i forbindelse med din komfort, men så sandelig også i forbindelse med din sengs levetid.

Med en topmadras kan du gøre din seng og madras langtidsholdbar, da du dermed ikke slider på den rigtige madras. Du kan læse meget mere om topmadrasser her.

Madras-størrelser

Her er størrelserne på madrasserne i Danmark:

Lille, enkeltperson: 75 centimeter x 190 centimeter

Enkeltmadras: 90 centimeter x 190 centimeter

Lille madras til to personer: 120 centimeter x 190 centimeter

Dobbelt: 135 centimeter x 190 centimeter

Kongestørrelse: 150 centimeter x 200 centimeter

Super kongestørrelse: 180 centimeter x 200 centimeter

Madrassens fasthed

Fastheden i madrassen afgør, hvordan din søvn bliver. Den form for fasthed, som du har brug for, afhænger af din soveposition, højde og vægt.

Her forklarer vi, hvilke former for fastheder der findes inden for madrassens verden. Vi kommer også ind på, hvilken form for fasthed, der passer bedst til den enkelte.

Den bløde: De personer, der sover på siden, eller som skifter side om natten, har det bedst med de bløde madrasser. Det skyldes, at måden, man sover på, afgiver pres fra rygraden, så man vil gerne have, at madrassen tilpasser sig kroppens naturlige position.

De mellembløde: Den ideelle for dem, som skifter stilling gennem natten, da madrassen tilpasser sig soverens position, men giver noget mere støtte end den bløde.

De mellemhårde: De mellemhårde madrasser er bedst for de personer, som sover på ryggen, da man har brug for ekstra rygstøtte. Og det er den slags, som den mellemhårde madras kan tilbyde.

De hårde: Hvis man foretrækker at sove på maven, er det her madrassen, man skal sove på. Den er også egnet til de personer, der døjer med rygsmerter. Det skyldes, at madrassen vil bevare din ryg i en relativt komfortabel position, uden at den tillader, at du synker ned i den, mens du sover, hvilket kan forårsage rygsmerter.

Du kan se flere gode råd til valg af madras her.

Madrasserne til folk med rygsmerter

En god madras skal give både støtte og komfort, og det inkluderer de madrasser til personer, som lider af rygproblemer.

Selvom en hård madras er anbefalet af mange, skal man altid kigge efter madrasser, som holder ens ryg på linje, mens man sover, og som aftager pres langs ryg og led. Det handler i høj grad om, hvor ens vægt ligger (jo tungere man er, jo hårdere vil ens madras være), så det er et forsøg værd at prøve madrasser, før de købes.

Mange på nettet tilbyder en prøveperiode, hvor man kan returnere madrasserne og få pengene tilbage, hvis ikke man føler, at de er gode nok.

Related Post